Molemmat firmat hyvin tärkeitä ja tuttuja suomalaisille!  Nukethan pääasiallisesti tulivat Saksasta ennen sotia.Martta-Nukketeollisuus "Nukkela" (1908 - 1974) valmisti Martta nukkeja. Päät tulivat Saksasta. Nukkejen materiaali oli kehitysvaiheessa, koska posliini tuli liian kalliiksi.  Sonneberg kehitti materiaalin, jonka seos oli suuri liikesalaisuus. Siitä kehittyi papmache´, joka ennen muovin tuloa on ollut yleisesti käytetty materiaali. 

1922116.jpg

Oma Pipsa nukkeni 40-luvulta.

*********************************

1922173.jpg

Kuva: "pekkalh"

Sonnebergin nukke, papmasch. sellaisena kuin hän taloon tuli.

1922202.jpg

Ei mitään väkivaltaa, pelkkä hiusten pesu ja paplarit riittivät.

1922183.jpg

"Puppen Emma" tänään!

*****************************************

Schildkrötit, joita minä muistan, olivat guttaperkkaa.  Se on luonnontuote, jota nykyäänkin käytetään joissain hammaslääkäreiden jutuissa.  Schildkröt otti käyttöön selluloidin, joka on kemiallinen tuote.  Niiden ero hinnan lisäksi on se, että pudotessaan selluloidi halkeaa, jolloin sen mahdollisesti pystyy korjaamaan, guttaperkka menee lyttyyn, eikä sitä voi korjata!  Kokemusta on!

1922290.jpg 

Heti sodan jälkeen ostamani nukke on guttaperkkaa.

1922180.jpg

Tyypillinen Schildkröt vauva, myöhemmin ostettu, selluloidia.

1919265.jpg

Tämän nuken identtinen sisar oli Benita Suomen liikkeessä hyllyllä. Se ei ollut myytävänä.  Hän kertoi, että se on alkuperäinen ja guttaperkkaa ja sen mukaan on myöhemmin tehty massanukkeja. -Olen sen massanukenkin nähnyt ja se on ollut suuri himotuksen aihe, joten ostin heti tämän, kun se oli Huutonetissä. Tämä on selluloidia ja vartalo on rikki monesta kohtaa.

1922517.jpg

Iso Ursel-nukke!  Sota-ajan lapsen unelmien täyttymys!! Oma nukkeni ja täysin ehjä!  Siniset lasisilmät ja irtoripset.

******************************************************************